Znate i sami kako to ide, fileovi od 20gb se extractaju godinama , zahtjevnije programe treba ćekat da se loadaju , komp se za moje zahtjeve dugo pali i treba mu pun qurac da loada sve programe , hdd grebe ko svinja i bučan je bez obzira što ljudi kazu da su wd blackovi revizije koju ja imam jako tihi , blablabla... -> koliko god ulozis u konfu uvjek problem sporog hdd-a.
Stavljat 2 veloci raptora u raid 0 je malo glupo jer pretpostavljam da su to relativno bučni diskovi i da se poprilićno griju s obzirom da ih ima od 15000 okretaja a i sumnjiva mi je pouzdanost toga tako da se ssd nameće kao idealno rješenje , nebi uzimao ništa prije kraja ljeta a onda cu ulozit u storage , uzimat cu 2 wd greena 3tb modele za raid 1 polje (mirroring) nađite na netu ako neznate što je , ugl oni bi bili za storage i onda bi volio zamijeniti sistemski disk tj sadašnjeg wd-blacka.
SSD kao što sam rekao je super rješenje ali znate i sami da imaju problem trajnosti , tj slc memorija koju koriste se troši i ima određen broj zapisa koji se može obavit na njoj prije nego crkne , poznata je također stvar da se smanjivanjem proizvodnog procesa smanjuje i životni vijek , ako sam u pravu najnoviji 24nm ssd-ovi imaju čelije koje krepaju nakon 2500 zapisa što je brutalno malo , pa to ne bi trajalo par mjeseci!
Moj prof iz inf se također slaže s menom i ne želi kupiti ssd radi toga , međutim sami proizvođaći diskova ne stvaraju nikakve probleme oko toga , intel npr daje 5 god garancije na svoje ssd-ove i prema njihovim proraćunima ssd-ovi bi trebali trajat 4-5 godina tako da sam malo zbunjen i u nedoumici. također sam čuo da je problem što ssd-u nakon što ga se nakrca podatcima padaju preformanse i do 30% jer kontroler postaje jako zaposlen , iako je ocz npr to riješio ugrađivanjem po 4 kontrolera ali još uvjek ljudi to istiću kao problem.
|
Formatiranje fixano (koliko toliko) by Antonio
|
||